Jongeren Duurzaamheidscafé

Aan dit duurzaamheidscafé hebben ruim 70 jongeren van 5 vwo van CSG Willem van Oranje uit Oud-Beijerland deelgenomen.

Het café was een initiatief van de provincie Zuid-Holland, SOHW en Stichting Milieu Dichterbij. Gastheer was Rabobank in Heinenoord. De jongeren hielden een pitch over zaken die zij echt belangrijk vinden met betrekking tot duurzaamheid zoals de verwerking van medisch afval, schone bussen, afval bij evenementen en schone energie. De aanwezige wethouders hielden ook een pitch. Wethouder Den Boer, portefeuillehouder duurzaamheid van SOHW, sprak over de energietransitie van de Hoeksche Waard. De wethouders Van Leenen (Oud-Beijerland), Leon van Noort (Binnenmaas) en Paulien Tanja (Strijen) gaven kort hun visie op duurzaamheid.

De leerlingen gaven hun mening over de energievisie van SOHW door rode en groene stippen te plakken op banners met verschillende toekomstscenario’s. De mening van de jongeren wordt meegenomen in het eindrapport van adviesbureau BVR die in opdracht van SOHW en de provincie Zuid-Holland een toekomstvisie ontwikkelen. Ook werkten ze enthousiast aan moodboards over verschillende duurzaamheidthema’s zoals water, energie, transport, en sociale duurzaamheid. Deze moodboards zijn binnenkort te zien in museum Hoeksche Waard als onderdeel van de tentoonstelling ‘4000 jaar HW’, als ‘Het venster naar de toekomst’.

Dagvoorzitter Lennart de Pee legde een aantal stellingen voor aan leerlingen, beleidsmedewerkers en wethouders zoals onder andere wel of geen windmolens en wel of geen vlees eten. Ze konden kiezen of ze het daar wel of niet mee eens waren. Als werkvorm is daarbij ‘over de streep’ gekozen. Tot slot spraken wethouder De Boer en rector Harry Verschoor over het belang van een goede voorbereiding van de jongelui op veranderingen in de samenleving die nodig zijn voor een duurzame toekomst.

Deze middag was de aftrap voor het duurzaamheidsproject waar de jongeren de komende tijd onder begeleiding van de Stichting Milieu Dichterbij en experts van diverse bedrijven en overheden op school aan gaan werken.
 

Niet gevonden wat u zocht?

vergrootglasLaat het ons weten en stuur een e-mail. Wij helpen u graag verder.

U bent hier:Home | Actueel | Nieuws | Jongeren Duurzaamheidscafé
Deel deze pagina

Bezoekadres: Waleplein 2, 3291 CZ Strijen 
Postadres: Postbus 5881, 3290 EA Strijen  
info@sohw.org 
088 - 647 12 74